Lichamelijk onverklaarde klachten


Psychologenpraktijk Wittevrouwen Utrecht

Biltstraat 443

3572AW Utrecht


KvK:61010081

  Telefoonnummer: 06-34642612

Info@psychologenwittevrouwen.nl
Lichamelijk onverklaarde klachten

Onverklaarde lichamelijke klachten zijn klachten die zelfs na uitgebreid medisch onderzoek niet of onvoldoende verklaard kunnen worden. Het kan ook gaan om klachten waarvoor wél een duidelijke lichamelijke oorzaak is, maar die langer duren en heviger zijn dan valt te verwachten. Onverklaarde lichamelijke klachten kunnen heftig zijn en uw hele leven beheersen. Mensen krijgen vaak te horen ‘dat ze er maar mee moeten leren leven.’


Voorbeelden:


  • chronische onverklaarde pijnklachten, zoals hoofdpijn, buikpijn
  • chronische vermoeidheidsklachten,
  • prikkelbare-darmsyndroom,
  • fibromyalgie,
  • whiplashklachten,
  • onverklaarde duizeligheid,
  • lage rugpijn.


Lichamelijke klachten kunnen ook andere gevolgen hebben. Als gevolg van lichamelijke klachten kunnen activiteiten en contacten met anderen afnemen. Clienten worden soms ook machteloos, angstig of somber van de klachten en hun lichamelijke conditie kan verloren gaan. Hierdoor neemt de kwaliteit van leven steeds verder af.


De behandeling


Tijdens de behandeling kijken we niet naar de oorzaken van uw klachten, maar naar de gevolgen ervan. Emotionele, gedragsmatige, lichamelijke en sociale gevolgen kunnen de klachten in stand houden of versterken. Iemand die hartkloppingen heeft bijvoorbeeld, vermijdt het misschien om te bewegen. Hierdoor verslechtert de conditie en krijgt iemand nog sneller hartkloppingen. Iemand die vermoeid is, onderneemt niets meer, raakt gedeprimeerd, waardoor de vermoeidheid blijft bestaan.


De psychologische behandeling wordt aangeboden in de vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT). Samen met de psycholoog bekijk je welke gedachten en reacties je zou kunnen veranderen om beter met jou klachten om te gaan. Je bekijkt stap voor stap of je je leven zo kunt inrichten dat het wat beter met je gaat. Het doel van de behandeling is het beïnvloeden van de gevolgen die de klachten in stand kunnen houden of het herstel kunnen verhinderen. Hierdoor neemt je kwaliteit van leven weer toe.De praktijk is op de volgende dagen gesloten:

Vrijdag 31-07

Maandag 3-8

Vrijdag 7-8

Maandag 10-8

Vrijdag 14-08

Maandag 17-08