Angstklachten

Angstklachten

Iedereen is wel eens bang of voelt zich wel eens angstig. Een gevoel van angst is een van de meest krachtige emoties en heeft daarom een duidelijke functie. Angst zorgt voor een reactie op bedreigend gevaar. Iedereen kent wel de termen: fight of flight of vechten of vluchten. Een angstig gevoel is onbehaaglijk en maakt dat je direct wil en moet reageren. Helaas is het zo dat angstgevoelens ook wel eens irreëel en dus eigenlijk ook niet functioneel zijn. Zo kan je bang zijn om alleen gelaten te worden of bang zijn om te falen. Deze angstgevoelens kunnen je behoorlijk beperken in je functioneren.


Er is sprake van een angststoornis als ongegronde angst je leven beperkt en daardoor niet goed functioneert in het dagelijkse leven. Een angststoornis komt bij 8% van de mannen voor en bij 13% van de vrouwen in Nederland. De klachten die worden beschreven zijn: hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid, gevoel te stikken, een voortdurend stress of angstgevoel, piekeren, rusteloosheid, prikkelbaarheid, moeheid, spierklachten, slaapproblemen. Het lastige bij angstklachten is vaak dat er een angst voor de angst gaat ontstaan.


We onderscheiden een aantal angststoornissen in de psychologie:


* gegeneraliseerde angststoornis

* paniekstoornis

* sociale angst

* specifieke fobie

* post traumatische stressstoornis

* obsessief compulsieve stoornis



Bij  Psychologenpraktijk Wittevrouwen helpen wij je graag  om je angsten beter te beheersen. Angst gaat nooit  helemaal weg, het gaat er vooral om dat je ermee om leert gaan.